Делене на маса

Въпроси, мнения и предложения свързани с модула.
Отговори
dido
Мнения: 251
Регистриран: 06-11-2004 22:38

Делене на маса

Мнение от dido » 11-05-2005 10:08

Деленето на маса се конфигурира в sale.ini и касае цялата каса, би било много удобно ако можеше да се задава като права на потребителя. Защото при нас само определени хора имат право да делят маса. Сега това се прави като всеки път се "бърка" в sale.ini, но това е отвратително досадно бавно и рисковано да се прави по 7-8 пъти на ден!

Потребителски аватар
alex
Site Admin
Мнения: 1557
Регистриран: 02-11-2004 14:26
Име: Александър Димитров
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от alex » 11-05-2005 15:08

Ще върши ли работа следното: Право на всички сервитьори за деление на маси, а не човек по човек?
Изображение
Изображение
Изображение

dido
Мнения: 251
Регистриран: 06-11-2004 22:38

Мнение от dido » 12-05-2005 22:15

Ами в 80% от случаите ще върши, но по-пълното решение би било човек по човек!
но за сега и това ще ми върши работа

Потребителски аватар
alex
Site Admin
Мнения: 1557
Регистриран: 02-11-2004 14:26
Име: Александър Димитров
Местоположение: Пловдив
Контакти:

Мнение от alex » 14-05-2005 09:11

Направено общо право за сервитьорите в 5.104
Изображение
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
scooter_nick
Мнения: 272
Регистриран: 05-11-2004 16:11
Местоположение: Пазарджик
Контакти:

Можеш да си направиш код с ранг данъчен, който ...

Мнение от scooter_nick » 15-05-2005 11:38

ще има право да прави делене на маса и да го знаят само тези от сервитьорите, които ще го правят. На останалите ще им забраниш деленето. Любопитно ми е от какви съображения не искат сервитьорите да могат да делят маси.

dido
Мнения: 251
Регистриран: 06-11-2004 22:38

пили ли сте един чай 12 часа?

Мнение от dido » 16-05-2005 09:40

ВЕДНАГА ТИ КАЗВАМ ОТ КАКВИ:
ПРЕДИ ВРЕМЕ КАТО ВЗЕХМЕ ДА АНАЛИЗИРАМЕ ПО-ПОДРОБНО КАКВО СА МАРКИРАЛИ СЕРВИТЬОРИТЕ И СЕ НАТЪКНАХМЕ НА ИНТЕРЕСНИ СИТУАЦИИ, НАПРИМЕР ЕДИН ЧАЙ /КОИТО МЕЖДУ ДРУГОТО СТРУВА ОКОЛО 3 ЛЕВА/ Е ПИТ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ОКОЛО 12 ЧАСА ЗА КОЕТО ВРЕМЕ Е СМЕНИЛ ОКОЛО 7-8 МАСИ, СЪЩАТА Е СИТУАЦИЯТА С КАФЕТА, КОЛИ И ДР.ПОД. НЕЩА КОИТО СЕ КОНСУМИРАТ МАСАВО. ТА КАКВО ПРАВЯТ СЕРВИТЖОРИТЕ
МАРКИРАМ СМЕТКАТА И ЧАКАТ ГОСТА ДА СИ ТРЪГНЕ, АКО НЕ СИ ПОИСКА СМЕТКА ТЕ МУ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ, КАФЕ, КОЛА И ДР.ПОД МАСОВО ПОЛЗВАНИ НЕЩА ГИ МЕСТЯТ НА ДРУГА МАСА КОЯТО СЪЩО СИ ГИ Е ПОРЪЧАЛА, А ТАЗИ Я ПРИКЛгЧВАТ С ОДТАНАЛИТЕ НА НЕЯ ПОРЪЧКИ. ТАКА ОТЧИТАТ ПО-МАЛКО ПАРИ, А АКО ИМ НАПРАВИМ ВНЕЗАПНА ПРОВЕРКА ДАЛИ ВСИЧКО КОЕТО Е ИЗНЕСЕНО ПО МАСИТЕ Е МАРКИРАНО - ТО СИ Е МАРКИРАНО. И ТАКА СЕ ПИЕ ЕДНОП КАФЕ ПО 10 ЧАСА НА ДЕН ОТ 15-20 ДУШИ.

kondev
Site Admin
Мнения: 2187
Регистриран: 02-11-2004 17:23
Име: Петър Кондев
Контакти:

Мнение от kondev » 16-05-2005 14:16

Нескончемата война с персонала :)

Потребителски аватар
scooter_nick
Мнения: 272
Регистриран: 05-11-2004 16:11
Местоположение: Пазарджик
Контакти:

Направо съм шашнат.

Мнение от scooter_nick » 16-05-2005 15:04

Благодаря ти за изчерпателния отговор. Направо съм шашнат. Никога нямаше да се сетя за такава схема.

Veselina
Мнения: 15
Регистриран: 11-11-2004 15:50
Местоположение: София

Мнение от Veselina » 17-05-2005 15:22

Този проблем според мен се решава с фискалното устройство и контролът.

dido
Мнения: 251
Регистриран: 06-11-2004 22:38

Мнение от dido » 21-05-2005 11:06

Точно този проблем не виждам как може да се реши с фискалното у-во и контрола. Все пак ми представлява интерес ако има как. По тая схема единствения контрол е от страна на клиента ако тои не си иска фислакен бон / а аз в 99% от заведенията в които съм сядал не ми дават фискален бон/, не може да се контролира. Едиственния вариант да се гледат лог-файловете на касата ,но когато кафето е местено на 2 маси, не на 7-8 е трудно да се прецени дали причината за това наистина не е че от съседната маса са платили кафето. Но и ова е невъзмножо, т. е то е ъзможно когато са 4-5 заведения, но при нас са около 35-40 и анализиране на всеки лог-файл би означавало 2 души на смени по12 часа да се занимават само с това :?:

kondev
Site Admin
Мнения: 2187
Регистриран: 02-11-2004 17:23
Име: Петър Кондев
Контакти:

Мнение от kondev » 21-05-2005 11:11

Два са начините, за които се сещам че биха помогнали в случая:

1. Индивидуално право за прехвърляне на артикул от сметка в сметка.
2. Програмата по "тарикатски" алгоритъм да се опита да предупреди за прекалени рокади на артикули.

По-лесния начин е първия, по който се и работи.

kondev
Site Admin
Мнения: 2187
Регистриран: 02-11-2004 17:23
Име: Петър Кондев
Контакти:

Мнение от kondev » 26-05-2005 09:58

В 5.106 вече всеки сервитьор е с индивидуални права. От тук натам може да се добавят всякакви. Enjoy :)

kondev
Site Admin
Мнения: 2187
Регистриран: 02-11-2004 17:23
Име: Петър Кондев
Контакти:

Мнение от kondev » 27-05-2005 13:22

И още един полезен инструмент: в 5.107 количествата, които се преместват от една маса на друга се добавят в таблицата "Сторнирани количества" в отчета.

dido
Мнения: 251
Регистриран: 06-11-2004 22:38

Мнение от dido » 27-05-2005 17:54

ААААА не не пипайте "сторнираните количества" в смисъл това е хубаво което сте направили, но имам заведения в които могат да си делят масите както си искат /тези за които се смята че са най-съвестни или пък не могат да си позволят да чакат "оторизирано" лице да има мести поръчките/, а "сторнирани количества" си ги ползваме при наличие на истински сторна да им искаме сметкита от сторната, така че не "омесвайте " двете неща, най-добре в отделна таблица в отчета да излизат.
:evil:

kondev
Site Admin
Мнения: 2187
Регистриран: 02-11-2004 17:23
Име: Петър Кондев
Контакти:

Мнение от kondev » 27-05-2005 18:34

Споко. Количествата които са от "Деление" в таблицата започват със "Д/"

Потребителски аватар
invisible
Мнения: 587
Регистриран: 05-11-2004 22:16
Име: Антон Узунов
Местоположение: Велинград

това за Д-то не е вярно

Мнение от invisible » 24-06-2005 15:34

хубаво ще е да се направи като ред в глобална конфигурация дали да излиза в отчета като сторно или не
Изображение
Изображение

Потребителски аватар
verdered
Мнения: 29
Регистриран: 05-11-2004 11:05
Местоположение: Varna
Контакти:

Мнение от verdered » 01-07-2005 10:15

Доста време търсих '/Д' в табличката със сторната, но не успях да го мерна, а със сигурност е извършено деление. Създава се малко обуркване, и контролните ни органи се шашкат ...
Ако програмист е в 10:00 на работа, значи е нощувал там. (народна мъдрост)

Потребителски аватар
scooter_nick
Мнения: 272
Регистриран: 05-11-2004 16:11
Местоположение: Пазарджик
Контакти:

И аз не го виждам

Мнение от scooter_nick » 01-07-2005 11:35

И аз не го виждам, това /Д. Наистина е объркващо и един клиент веднага изрева, че сервитьорите му са се спукали да сторнират.

kondev
Site Admin
Мнения: 2187
Регистриран: 02-11-2004 17:23
Име: Петър Кондев
Контакти:

Мнение от kondev » 01-07-2005 15:37

Ok Ok

Ще го изкараме в друга таблица, но ще стане след около две седмици.

kondev
Site Admin
Мнения: 2187
Регистриран: 02-11-2004 17:23
Име: Петър Кондев
Контакти:

Мнение от kondev » 02-07-2005 10:41

Готово в 5.113

Отговори