Делене на маса
Делене на маса
Деленето на маса се конфигурира в sale.ini и касае цялата каса, би било много удобно ако можеше да се задава като права на потребителя. Защото при нас само определени хора имат право да делят маса. Сега това се прави като всеки път се "бърка" в sale.ini, но това е отвратително досадно бавно и рисковано да се прави по 7-8 пъти на ден!
- scooter_nick
- Мнения: 272
- Регистриран: 05-11-2004 16:11
- Местоположение: Пазарджик
- Контакти:
Можеш да си направиш код с ранг данъчен, който ...
ще има право да прави делене на маса и да го знаят само тези от сервитьорите, които ще го правят. На останалите ще им забраниш деленето. Любопитно ми е от какви съображения не искат сервитьорите да могат да делят маси.
пили ли сте един чай 12 часа?
ВЕДНАГА ТИ КАЗВАМ ОТ КАКВИ:
ПРЕДИ ВРЕМЕ КАТО ВЗЕХМЕ ДА АНАЛИЗИРАМЕ ПО-ПОДРОБНО КАКВО СА МАРКИРАЛИ СЕРВИТЬОРИТЕ И СЕ НАТЪКНАХМЕ НА ИНТЕРЕСНИ СИТУАЦИИ, НАПРИМЕР ЕДИН ЧАЙ /КОИТО МЕЖДУ ДРУГОТО СТРУВА ОКОЛО 3 ЛЕВА/ Е ПИТ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ОКОЛО 12 ЧАСА ЗА КОЕТО ВРЕМЕ Е СМЕНИЛ ОКОЛО 7-8 МАСИ, СЪЩАТА Е СИТУАЦИЯТА С КАФЕТА, КОЛИ И ДР.ПОД. НЕЩА КОИТО СЕ КОНСУМИРАТ МАСАВО. ТА КАКВО ПРАВЯТ СЕРВИТЖОРИТЕ
МАРКИРАМ СМЕТКАТА И ЧАКАТ ГОСТА ДА СИ ТРЪГНЕ, АКО НЕ СИ ПОИСКА СМЕТКА ТЕ МУ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ, КАФЕ, КОЛА И ДР.ПОД МАСОВО ПОЛЗВАНИ НЕЩА ГИ МЕСТЯТ НА ДРУГА МАСА КОЯТО СЪЩО СИ ГИ Е ПОРЪЧАЛА, А ТАЗИ Я ПРИКЛгЧВАТ С ОДТАНАЛИТЕ НА НЕЯ ПОРЪЧКИ. ТАКА ОТЧИТАТ ПО-МАЛКО ПАРИ, А АКО ИМ НАПРАВИМ ВНЕЗАПНА ПРОВЕРКА ДАЛИ ВСИЧКО КОЕТО Е ИЗНЕСЕНО ПО МАСИТЕ Е МАРКИРАНО - ТО СИ Е МАРКИРАНО. И ТАКА СЕ ПИЕ ЕДНОП КАФЕ ПО 10 ЧАСА НА ДЕН ОТ 15-20 ДУШИ.
ПРЕДИ ВРЕМЕ КАТО ВЗЕХМЕ ДА АНАЛИЗИРАМЕ ПО-ПОДРОБНО КАКВО СА МАРКИРАЛИ СЕРВИТЬОРИТЕ И СЕ НАТЪКНАХМЕ НА ИНТЕРЕСНИ СИТУАЦИИ, НАПРИМЕР ЕДИН ЧАЙ /КОИТО МЕЖДУ ДРУГОТО СТРУВА ОКОЛО 3 ЛЕВА/ Е ПИТ В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ОКОЛО 12 ЧАСА ЗА КОЕТО ВРЕМЕ Е СМЕНИЛ ОКОЛО 7-8 МАСИ, СЪЩАТА Е СИТУАЦИЯТА С КАФЕТА, КОЛИ И ДР.ПОД. НЕЩА КОИТО СЕ КОНСУМИРАТ МАСАВО. ТА КАКВО ПРАВЯТ СЕРВИТЖОРИТЕ
МАРКИРАМ СМЕТКАТА И ЧАКАТ ГОСТА ДА СИ ТРЪГНЕ, АКО НЕ СИ ПОИСКА СМЕТКА ТЕ МУ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ, КАФЕ, КОЛА И ДР.ПОД МАСОВО ПОЛЗВАНИ НЕЩА ГИ МЕСТЯТ НА ДРУГА МАСА КОЯТО СЪЩО СИ ГИ Е ПОРЪЧАЛА, А ТАЗИ Я ПРИКЛгЧВАТ С ОДТАНАЛИТЕ НА НЕЯ ПОРЪЧКИ. ТАКА ОТЧИТАТ ПО-МАЛКО ПАРИ, А АКО ИМ НАПРАВИМ ВНЕЗАПНА ПРОВЕРКА ДАЛИ ВСИЧКО КОЕТО Е ИЗНЕСЕНО ПО МАСИТЕ Е МАРКИРАНО - ТО СИ Е МАРКИРАНО. И ТАКА СЕ ПИЕ ЕДНОП КАФЕ ПО 10 ЧАСА НА ДЕН ОТ 15-20 ДУШИ.
- scooter_nick
- Мнения: 272
- Регистриран: 05-11-2004 16:11
- Местоположение: Пазарджик
- Контакти:
Направо съм шашнат.
Благодаря ти за изчерпателния отговор. Направо съм шашнат. Никога нямаше да се сетя за такава схема.
Точно този проблем не виждам как може да се реши с фискалното у-во и контрола. Все пак ми представлява интерес ако има как. По тая схема единствения контрол е от страна на клиента ако тои не си иска фислакен бон / а аз в 99% от заведенията в които съм сядал не ми дават фискален бон/, не може да се контролира. Едиственния вариант да се гледат лог-файловете на касата ,но когато кафето е местено на 2 маси, не на 7-8 е трудно да се прецени дали причината за това наистина не е че от съседната маса са платили кафето. Но и ова е невъзмножо, т. е то е ъзможно когато са 4-5 заведения, но при нас са около 35-40 и анализиране на всеки лог-файл би означавало 2 души на смени по12 часа да се занимават само с това
ААААА не не пипайте "сторнираните количества" в смисъл това е хубаво което сте направили, но имам заведения в които могат да си делят масите както си искат /тези за които се смята че са най-съвестни или пък не могат да си позволят да чакат "оторизирано" лице да има мести поръчките/, а "сторнирани количества" си ги ползваме при наличие на истински сторна да им искаме сметкита от сторната, така че не "омесвайте " двете неща, най-добре в отделна таблица в отчета да излизат.
това за Д-то не е вярно
хубаво ще е да се направи като ред в глобална конфигурация дали да излиза в отчета като сторно или не
- scooter_nick
- Мнения: 272
- Регистриран: 05-11-2004 16:11
- Местоположение: Пазарджик
- Контакти:
И аз не го виждам
И аз не го виждам, това /Д. Наистина е объркващо и един клиент веднага изрева, че сервитьорите му са се спукали да сторнират.