Покрай някои скорощни начинания се натъкнах на няколко истини за 32bit windows, най-важната от които е - няма практически начин 1 приложение да използва > 3 GB RAM (по принцип са 2, но има "врътки" без гаранция на производителя). До тук добре, но все по-често се натъкваме на машинки (най-вече сървъри) с > 3GB общ RAM, и малко неща за правене (най-вече firebird).
Да, има Firebird Classic, но към момента той е трудно приложим за Aton (изискванията към количеството RAM скачат около 6 пъти ...).
Ако някой го интересува врътката за 3GB - ще я опиша, заедно с прилежащия инструмент(вече 2-3 седмици използвам firebird 2.1.2 с модификация и нямам оплаквания), но основното ми питане е - обмисля ли се поддръжка на 64bit Firebird?
Много RAM, много нещо ...
Много RAM, много нещо ...
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...
-
- Регистриран: 12-11-2004 10:48
- Име: инж. Рад Площаков
- Контакти:
Re: Много RAM, много нещо ...
Пиши, де , щото аз като един тъп инженер с класическо образувание си мисля, че с 32битова шина наистина няма как да адресираш повече от 3ГБ паме. Плозването на оперативната памет е ключово са бързодействието на всепонарастващите ни бази. Така, че -пиши.
Предполагам няма проблем на 64 битов Windows да пуснеш 32 битов Firebird.
А за 64 бит Firebird мисля само udf-ите трябва да се прекомпилират.
А за 64 бит Firebird мисля само udf-ите трябва да се прекомпилират.
Google познава laatidosetup.exe. С него се добавя "largeaddressaware" параметър в хедъра на изпълнимия файл. За firebird работи (има някои програми, който се хешират при стартиране и няма да тръгнат след модификация).
В boot.ini се добавя /3GB параметър За >3GB - нищо не съм казал, но според google е реалистично да постигнеш използваемост до 2.9. Става дума за заводското ограничение от 2 GB, което е набито в windows без основателна причина ("640kb би следвало да са достатъчни на всички ...")
Повечето приложения заобикалят проблема с пускане на няколко паралелни процеса (win 2k3 server с PAE, може да адресира до 64GB RAM в 32 битов режим). Ако го използваме за Aton, с тези 6 паралелни връзки, не съм сигурен какво точно ще се случи. На теория Firebird Classic може да се вмести в модела и да ползва практически неограничени ресурси рам и процесор (Superserver ще придобие SMP до няколко месеца ...), но на практика според мен не е приложим ...
А за udf и аз така предполагам, въпроса е най-малкото този конкретен UDF фирмена тайна ли е или е нещо OpenSource? Нямам против и аз да си го компилирам за 64 bit (ще си намеря тестова машина за проверка).
В boot.ini се добавя /3GB параметър За >3GB - нищо не съм казал, но според google е реалистично да постигнеш използваемост до 2.9. Става дума за заводското ограничение от 2 GB, което е набито в windows без основателна причина ("640kb би следвало да са достатъчни на всички ...")
Повечето приложения заобикалят проблема с пускане на няколко паралелни процеса (win 2k3 server с PAE, може да адресира до 64GB RAM в 32 битов режим). Ако го използваме за Aton, с тези 6 паралелни връзки, не съм сигурен какво точно ще се случи. На теория Firebird Classic може да се вмести в модела и да ползва практически неограничени ресурси рам и процесор (Superserver ще придобие SMP до няколко месеца ...), но на практика според мен не е приложим ...
А за udf и аз така предполагам, въпроса е най-малкото този конкретен UDF фирмена тайна ли е или е нещо OpenSource? Нямам против и аз да си го компилирам за 64 bit (ще си намеря тестова машина за проверка).
Моля ви, като прочетете тема пишете по едно мнение да не ви търся по icq/телефон после ...